Posts

Showing posts from March, 2013
Image
Bismillah.
Assalamualaikum. wah uda lama nggak update post!
pasti yang rajin buka blog nhe boring kan?
tiada post terbaru (adaka? hahahhaa...)

anyways. MAU UPDATE LA NHE......
jom baca. ambil yang baik, tegur yang kurang baik :)
hidup saling berpesan-pesan.

NOTA CHEN-TA?
ingat mau buat tajuk NOTA KAKI.
tapi nampak macam tak sopan pulak kan.
terhasil la nota cinta ;)

Ada apa dengan nota? Ada apa dengan cinta?
So ada apa dengan post NOTA-NOTA CHENTA?
well. chenta is general.
chenta to what?
Well again. Don't misunderstand.
I'm not going to share about a chenta about a gugurl and boboy yang tak nikah lagi.

But other than that.
Chenta pada Allah, Rasulullah dan ibu bapa la chenta mau dikongsi :)
Dan diatas kechentaaan itu semua, lahirlah cinta pada dakwah.
Sebenarnya..dari cinta Allah dan Rasulullah membuat kita mahu menyampaikan dakwah.
Nda kesahla dengan apa carapun. apa yang penting? matlamat dakwah sampai.

jadinya. mau share la. Tokoh Pendakwah agung, Imam Hasan al-Banna.
disa…

For Mukmin Student!

Image
Bismillah. Assalamualaikum semuaaaaa!
hehehe.tiba-tiba pagi-pagi nhe ceria bagai kan?
Pagi-pagi haruslah ceria.
setiap masa pun kena ceria, supaya awet muda dan orang pun tengok turut merasai ke-HAPPY-an kita :)

so.SO.so!
What to share this time is, how to be a Mukmin student?
Cepat sangat masa berlalu. Hari ini, 22 Mac 2013, merupakan hari terakhir dalam minggu ke-5 sesi pengkuliahan di UTeM.
Dan ada yang minggu nhe dah start dengan Test 1, dan minggu depan lambakan Test akan berlaku.
hehehe.

Tips tentang bagaimana untuk menjadi Pelajar Mukmin ini saya peroleh waktu pegi ceramah motivasi di Melaka bebaru nhe. Abg. Hanafi nama diberi. Lepasan Ijazah dengan Kepujian Kejuruteraan Mekanikal di University of Cantebury, New Zealend. Mendapatkan suntikan motivasi daripada seseorang yang merupakan bisang yang sama dengan kita, memang apa yang dibilang kena di hati.

Dalam perkongsiannya, Abg. Hanafi mengecilkan skop kepada tiga bahagian. Iaitu,
1) Tanggungjawab dan peranan,
2)Bagaimana mengim…

Andai Aku Si Bisu.

Image
Bismillah.
Assalamualaikum.

Petang ini nda tau kenapa. jadi emo semacam. sikit-sikit emo.
lalu terlintas la mau tulis tentang Si Bisu.

I am talkative.
But what will happen andai peti suara ini tidak lagi bisa mengeluarkan suara yang merdu syahdu?
Waduh. aku pernah. mencuba untuk tidak bercakap selama sejam. memang tersiksa gilak.
well, a talkative tiba-tiba kena diam. ouh my!
But now, I feel like want to take a rest from talking too much.
But then, when I think back, if the voice still have, I have to say something good to everyone I met.
When there is no voice can be spoken, you will heard the voice within from my writing. :)

Berkata yang baik atau diam :)

mode: Senyap.
ada yang mahu aku senyap. fine. take it.  Sekian :)

Geram dan Sebbalin!

Image
Bismillah.
Assalamualaikum.



Saya tengah marah!
kali ini atas kesebalan membaca akhbar-akhbar tempatan selama hampir sebulan ini.
Berkenaan isu Lahad Datu.
mau highlightkan di sini.
BARISAN KEPIMPINAN DI MALAYSIA seperti buat endah tak endah akan isu ini.
Apa cer nhe bhai?
Saya yang bukan dok Sabah risau dan ketakutan memikirkan nasib saudara di sana, tapi pemimpin-pemimpin kita sibuk mende?
Sibuk dengan Pilihan Raya?

Ada yang cakap isu LD nhe dicetuskan oleh puak-puak BN atau UMNO.
pastu ada orang bilang jugak, isu LD nhe hasil perancangan DSAI sendiri.

Ah persetankan itu semua!
Nhe la nhe sebab mengapa yang ramai tidak minat dan berasa jelik dengan politik di Malaysia.
Sentimen politik harus diketepikan.
Utamakan keselamatan rakyat dulu baru pigi rasmi program sana sini.
Rakyat tengah sengsara terkurung, Pemimpin bersenang lenang dengan program huha.

Teringat sirah nabawi, bilamana Kerajaan islam diserang, Rasulullah sendiri menjadi Komander untuk peperangan. merancang strategik menum…

Sejarah telah Berulang

Image
Bismillah. Assalamualaikum!

jom nyanyi pembuka bicara,
Sejarah mungkin berulang...lang...lang... walau engkau ku maafkan ouh sang sakit tapi mungkin hanya sementara keinsafan di hatimu.
Untung orang yang diberi ujian sakit nhe kan. bila sakit ingat mati. sakit. mati. sakit. mati.
huh? aku ka sakit? insyaAllah tak. sakit jiwa kali. hahahaha.
sakit kepala pun sakit. sakit perut pun sakit. sakit otak pun sakit. sakit mata pun sakit.
everyone of us had all those things rite? especially students la. soo it's normal. but guys, disebabkan kita nhe pelajar yang kena belajar, take care of your health!
Dari Abu Hurairah r.a katanya:  "Rasulullah s.a.w. bersabda: "Orang mu'min yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada mu'min yang lemah. Namun keduanya itupun sama memperoleh kebaikan..."(Riwayat Muslim).
KenapaMuslim yang kuat lebih di sukai berbanding muslim yang lemah? Tepuk dada tanya iman :) malas mau jawabkan :p
nda suka ubat! ubat hanya asbab. tapi Allah ya…

tintongtin?

Image
Bismillah. Assalam! Jom baca. nhe post lama saya di bellog lama. enjoy it! semoga Allah redha :)
jadilah orang yang mengajar, 

atau orang yang belajar,
 atau orang yang mendengarkan,
atau orang yang menyukai
 dan jangan engkau menjadi orang yang kelima,
maka nescaya engkau binasa.


Siapa orang kelima yang disebutkan di atas? Siapa ya?
Mereka adalah si jahil. Yang sangat berbahaya.
Bahaya kenapa? Kerana apa yang kita ungkapkan tidak betul.
Dan apa yang diungkapkannya semua betul. 101%!.
Ini tidak adil. Tapi itulah hakikatnya.
Mereka yang jahil diibaratkan seperti tin cola(x semestinya cola, boleh cari yg x di boikot. heee) yang kosong.
Kalo tin kosong…buat bising dia punya la paling kuat…
Kalo tin kosong…mestilah kita boleh isi dengan air perisa apa-apa pun kan?
Boleh di isi sirap strawberri, sirap jagung, sirap anggur, cola, 100plus (te tiba haus) dan minuman-minuman yang banyak di pasaran tu ha.