Posts

Showing posts from January, 2013

Perspective (+)(-)

Image
Bismillah. Salam alaik.
wowow...bila dah mood nak update blog...hari2 keja update jak la kan :)
well, sometimes when we have a blog, we can curahkan idea dan pendapat kita dalam sesuatu perkara.
Mungkin ada yang meluat, loya dan muntah-muntah dengan kenyataan kita.
Tapi apa boleh buat, jika sekadar melihat tanpa memberikan nasihat atau teguran.
Kan? aptb :P

So kali nhe sharing tentang perspective/s mana satu I x sure.


Haha. From the cute photo above, we know that lain orang lain pandangannya.  Tapi, dari pandangan nya itu kita tahu dia orang yang positip ataupun negatip. Kita tentukan siapa kita, melalui percakapan, perbuatan, dan fikiran kita tentang sesuatu perkara. Ada orang(terutama yang belajaq psikologi), tengok gelagat kita tapi dah tahu kita orang yang macam mana. UUuuuuu..sounds creepy.
Dalam membuat penilaian tentang sesuatu perkara, pasti punya pendapat yang berbeda. Namun hanya yang sendiri pernah merasa, apa yang pernah mereka lalui. Sebagai contoh, makan panadol+cola? min…

Prooooootttt. It's Kentut.

Image
Bismillah, salam alaik.
First of all. sorry for the title. It's kentut.  For the sharing this time, it's about kentut. Hahahaha.....sorry...no laaa. Jom-jom read and enjoy. Semoga Allah redha. InsyaAllah <3
‎"Bersyukurlah orang yang bisa kentut.
Kerna, jika kita tidak bisa kentut, maka perut kita akan membuncit, seperti? M.inspector.
Sebaiknya sehabis kentut, kita mengucapkan Alhamdulillah.
Praise to HIM.
Yang telah menciptakan lubang dibahagian pembuangan tubuh kita.
Bayangkan kalau Tuhan tidak menciptakan saluran pembuangan di tubuh kita, 
mahu dikemanakan angin di perut kita? 
Bayangkan.
Diisi angin terus menerus, tanpa adanya lubang,
diisi terus..shh.shhhhh.
Sudah itu....
Booooooooooooommmm! Malatop!
Semua isi perut kita keluar.
Darah, usus, hati, jantung, otak tercerai berai.
kerna kita tidak mempunyai saluran pembuangan kotoran sisa makanan!
Tapi, 
Tapi, Tuhan sayang sama manusia. 
Dia ciptakan saluran pembuangan, 
agar kita bisa makan sekenyang kita, 
minum sepuas kita, 
maka dari itu, 
k…

Judging

Image
Salam alaik.

Somesays don't be Judgmental.
"Judging others not define who they are...it defines who you are".
Well said.
But. We never stop judging rite? (No tipu-tipu. Xmo-xmo. )
And I never stop judging myself with others.

It's so jealousy when others can speak fluently. 
It's so jealousy when others can speak wisely.
It's so jealousy when others got high pointer than me.
I actually jealous on many things. blablabla...
But I want to stop jealous on others.
I can continue jealous but nothing will happen or change unless I make an action to speak fluently, wisely and got high mark then others. haaha.
Easy to say. hard to do. boooo.

I always compare myself with this one person.
Her attitude really make me so jealous with her.
She is so kind. appreciate people around her. care to others more than herself.
I wish I can be like her.
Can look up others because Rasulullah already do it.(sunnah).
Can speak 'nasihat' because Allah told to do so.



And every word she say make m…

Back to basic: Islam

Image
Salam alaik.
bukan mudah rupanya mau istiqamah dalam meng'update' belog nhe. perlukan idea dan effort yang kuat untuk menghasilkan sebuah post.(melainkan post yang copy paste..hikhik)


Ini minyak Anugerah. Perubatan Islam turun menurun. Produk-produk keluaran Anugerah semuanya akan dibacakan ayat-ayat syifaa' dari dalam Al-Quran. selain minyak2, ada jak ubat gamat, kurma, pencuci muka dan lain-lain. Bila memakainya akan berasa tenang dan yakin. Yakin sebab ubat tu dah dibacakan ayat-ayat Al-Quran.
Dan post mengenai minyak Anugerah mau post dari minggu lepas. masa sambutan Maulud Nabi. sebab masa tu tengah jalan-jalan dekat Wisma MUIS bersebelahan Masjid Negeri Sabah. Sang Mami tengah mencari gamat Anugerah untuk puteranya. dan terpacul idea mau sharing tentang BACK TO BASIC: ISLAM.
Alhamdulillah, semenjak dua menjak nhe. ramai suda yang berhijrah kepada yang lebih baik. Jika sebelum nhe, x pakai tudung, skang dah pakai. jika sebelum nhe x menutup aurat secara sempurna, skan…

y so serius?

Bismillah.
ok y so serius? this is the 2nd time I bedah this lirik.
astaghfirullah balasan pada diri. Cakap besar lagi. Ambekmu.
"Fenomena pelat ni aku rasa bukan benda yang pelik pun. Pelat yang aku maksudkan nih, pelat tak reti sebut benda betul. Biasanya memang orang pelat lidah waktu kecik kan?"
sayacopydaribellogore.

Aku Pelat - Salammusik ft Ziondread

Aku pelat tak bisa bicara seperti kamu
Lidah ku panjang berpintal-pintal
Bicara ku melulu selalu terburu
Lidah ku tebal bagai kepala di bantal

Aku pelat
Pelat bertepuk tangan tiada bunyi
Lidah terikat dia menyembunyi diri
Bertanya ditahan pendebatan ditelankan

Pada pokok diri daun kata berguguran
Tertutup banyak telah dipagarkan
Dari jari ke alat tulis semua mereka tepis
Siapakah mereka tepuk dada hey! tanyalah selera

Kita bangsa negara harus pandai berbahasa
Bertanya mengapa siapa bagaimana?
Punya akal fikiran tahu arah tujuan
Menyeluk pekasam biar sampai pangkal lengan

Masa depan bekalan diisi jika tahu manipulasi
Kat…

huh.rindu.dia.kami.

Image
Bismillah.
sedang mencari-cari buah fikir apa untuk dikongsikan, terdetik hati untuk 'blog walking' ke blog Pengurniaan Ketenanganku.
Sungguh ukhwah yang dibina pada dasarnya bukan kerna lillahi taala. tapi kerna aku memang senang dibuli(kot) masa baru pindah sekolah baru tu. She(Pengurniaan Ketenanganku) was the one that always cubit-cubit my pipi until masa cuti pun the cubitan can still felt. And I was the one that she close to in that school selain Kak Ma.
Rindu.
bila kami bersama mengorak langkah ke matrikulasi, she got the Physic class but then change it to Biology class because she want to a doctor. Gilak-gilak wan to be a doctor.
There was a time when she soo depressed in study, I try to calm her. I said, "u have to make a B plan. if your way not lead to the Doctor carrier, you have to have backup plan". But she said. NO. She will be a doctor.
Alhamdulillah, now she at Zagazig University(mcm ejaan salah jak).
Kan.
when there is a will, there will a way.
Allah…

ibrah Siti Hajar

Image
Allahyarhamah Siti Hajar Binti Ahmad Sabir.
Menghembuskan nafas pada 8 Rabiulawal 1434.
Kemalangan kereta bersama 3 orang sahabat.
Mengalami keretakan tulang tunjang.

Antara perkongsian dari status update Nadia Mujahidah:

~> "Berita indah dr 4 penggali kubur, kuburnya wangi ketika digali dan liang lahadnya terang.."
(*mudah2an sebagai ganjaran amal kebaikan semasa hidupnya)

~>1) Ayah : kakak tak takut mati ke?
Hajar : tak..kakak dah sedia dah..
2) Ibu Bapa Hajar yg sentiasa tenang dengan bacaan Al- Quran dan
tasbih di tangan. Dalam keadaan ini, ada sesetengah orang sibuk
menyalahkan Doktor dsb.
Ketika mana jenazah hendak disolatkan, Hujan rahmat turun
seketika.
3) Arwah pernah cakap kat ayah dia, dia xsempat nak dakwah
banyak2 kat semua.
(*hanya 3 amalan yg dibawa ke kubur iaitu ilmu yang bermanfaat, sedekah amal jariah, dan doa anak2 yang soleh)

~> Dan siti hajar minta disampaikan kepada kawan2... Yang dia minta maaf... Atas segala salah silapnya.. Tlg …

untuk pejuang-Pelampung Terapung

Bila ombak menampar karang,riak putih pecah berderai.
demikian ibarat orang berjuang,
sekali mara sekali tersadai.

Yang pergi menyembahkan bakti,
masih tenang terkurung rapi,
yang tinggal dipujuk pergi,
antara banyak berpaling hati.

Pada dahan sedang kering,
tiada tangan berani bergantung,
pada kawan telah berpaling,
terlepas kata pelampung terapung.

Adakah lagi masih berdiri,
antara pagar terpasang duri,
atau hanya pura-pura berbakti,
untuk mencari kesenangan diri?

Usman Awang 1953

a champ will born!

Bismillah
Ouh it's 2013...
the latest post before this post was wrote at 2012 i guess....or...2011.
but never mine. i will swear to myself, I will rajinly(mentang-mentang musim cuti la katakan) update this blog to use it for sharing-sharing moment, hebahan isu semasa, dalam dan luar negara, and to out there can READ, KNOW n CAKNA to what I'm going to write about. hueee.

a champ will born!
InsyaAllah, doakan semoga my sister dipermudahkan deliver anak dia :)
about this blog. it was tiring to selenggara it. change it design and all the template has been tested. and this is the final one. hope the readers can read all the post clear and calmly.
about why I'm speaking(actually writing) in English....because my mood say so. heeee..to improve my English also.

today I would like to share about A WORLD WITHOUT ISLAM.
Imagine, if you will, a world without Islam.
somesays "could not imagine" n "qiamat".
I honestly can't imagine what will this wolrd be if ther…

c.i.n.t.a.n.c.i.n.t.u.n

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani

setelah sekian lama meninggalkan 'belog' ini
ingin saya berkongsi mengenai CINTA

Andai kita diberi soalan seperti, "Apa ertinya cinta?"..apakah yang akan anda jawab? Semakin ramai yang ditanya mengenai cinta...semakin banyaklah definisi dan maksud yang kita dapat. Cinta adalah sesuatu yang subjektif..(sebenarnya xtau sgt apa mkna subjektif) yang tiada maksud spesifik dalam mana-mana kamus di dunia ini.
MENGAPA KITA SERING BERFIKIR SOAL PERASAAN DAN HATI?  YAKNI; C.I.N.TA
Suatu ketika dulu sewaktu di peringkat matrikulasi, saya pernah diundang menjadi salah seorang panel untuk forum sempena Maal Hijrah 1431H. Tajuknya "TRANSFORMASI" saya menjadi panel keempat/terakhir yang mewakili Pembimbing Rakan Sebaya. Pusingan pertama soalan telah awal disediakan kepada kami agar kami siap dengan jawapan ketika forum dijalankan. Tapi tidak disangka terdapat pusingan kedua dimana para panel forum akan menjawabnya dengan…