Posts

Showing posts from February, 2013

Sebab Ditakutkan. lalu jadi takut.

Image
Bismillah. Assalamualaikum.




Malas mau berbunga-bunga lagi. terus kepada point.
Mahasiswa sekarang penakut! Pengecut! Bacul! Huha sana-sini! Komplen sana sini!  Komplen jak la kerja kan? mau sama-sama membantu dalam mengatasi masalah bukan mahu?
Apa itu mahasiswa yang kita mahu?

Allah sedihnya. aku sedih pada diri sendiri. sebab masih berada dalam kepompong ketakutan. takut apa tindakan yang dikenakan. padahal perlembagaan sudah menetapkan itu ini begitu begini.

Jika kini kita dapat lihat REVOLUSI RAKYAT dengan perhimpunan-perhimpunan, BERSIH 1.0, BERSIH 2.0, BERSIH 3.0, LYNAS, ANAK FELDA, TANAH ADAT, ROYALTI, dan paling terbaru dan himpunan terbesar, HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT.

semalam dalam bilik kelab cakap lebih, kami ada membincangkan tentang apa itu Revolusi? Adakah revolusi dapat membantu dalam keamanan sesuatu tempat?
Tapi aku bukan mau explain tentang keamanan la kan.
tapi. REVOLUSI.

REVOLUSI = perubahan dalam bentuk kekerasan, mengubah sistem dengan kekerasan.

sumber: En. Pen…

Qudrat pinjaman

Image
Bismillah. Assalamualaikum.
Alhamdulillah sudah memasuki minggu kedua sesi pengkuliahan di UTeM.
dan aku dapat merasakan ke-excitedan dalam bilik kuliah semacam mengurang.
setelah diselidiki. ianya disebabkan kepenatan dalam mengerjakan kehidupan seharian lainnya.
memang. aku sudah merancang molek doh apa mau buat. tapi perancangan Allah yang terbaik kan.
so what to do Is just live alively.
Allah tidak membebani kita dengan sesuatu yang kita tidak mampu. Meski setiap kali ditimpa ujian pasti ada sahaja yang berkata, AKU TIDAK MAMPU.

hehe. aku juga pernah. tapi bila think back. apa yang kita tahu? kita tahu kemampuan kita sampai mana?
mau dijadikan cerita, tidak tahu sejauh mana kesahihannya.

Seorang nenek tua melalui jalan yang agak terpencil dan disitu terdapat beberapa ekor anjing yang sihat-sihat belaka. Sang nenek ketakutan dan kemudian lari bila anjing-anjing tadi menyalak ke arahnya. kesian sang nenek. dah la jalan terbongkok-bongkok, berkaki tiga lagi. tapi dalam keadaan darura…

Aku pantang!

Image
Bismillah. Assalamualaikum.

ok luahan rasa hati mahu bersuara.

aku pantang. bila ada seseorang yang pada hematku baik akhlaknya tapi mengeluarkan kata-kata kesat.
aku pantang. bila ada orang yang ku kira tinggi tahap intelektualnya tapi merapu tak semena-mena.
aku pantang. bila ada yang  merasa diri hebat dan memandang orang lain can't do anything!
dan aku paling pantang bila ada yang memburuk-burukkan seseorang yang sangat berjasa pada diriku, dan ummat Islam yang lainnya.
Iya. Beliau bukan Tuhan. Beliau juga bukan Nabi yang tidak pernah lepas dari kesalahan.
tapi beliau sedar. Beliau khalifatullah. kena menyampaikan apa yang benar dan menegur yang batil kepada sesiapa yang berbuat.
tapi bagi orang yang tidak berhati nurani, bagi orang yang hilang sinar Islamnya, kutuk-mengutuk menjadi buah bicara, berburuk sangka menjadi perisai jiwa. Lalu bagaimana mahu membuka mata? memberikan peluang untuk orang lain memberi kata pembersih jiwa?

bukan kah kita umat Islam. mengaku umat Islam d…

Student! Makan penyebab lupa?

Image
Bismillah. Assalam! huehuehuehue...update bellog lagi! ya. baru jak beberapa jam lepas dah update. tapi ini kali mau update men copy paste jak. hehehe. senang kerja. tapi dari segi penghadaman isi tu kurang la bila kita copy paste kan. ini kali share tentang MAKANAN YANG MENYEBABKAN LUPA.
Kan. jum check it out!


Sesetengah makanan dikatakan boleh mempengaruhi diri anda untuk menjadi seorang pelupa. Oleh itu, baiklah kita makan secara berpada-pada jenis makanan penyebab pelupa terutamanya sekiranya anda seorang pelajar. Kenapa? Nanti jadi pelupa. Selain daripada itu ada beberapa lagi faktor makanan yang menjurus kepada penyakit pelupa ini. Mari kita tengok senarai di bawah ini apa makanan yang perlu dielakkan. Orang tua-tua selalu mengingatkan supaya jangan selalu makan kepala ikan, kerana takut cepat jadi pelupa. Tetapi biasanya amaran ini tidak diendahkan oleh anak-anak. Tetapi kini apabila sering menjadi pelupa, saya mula terfikir akan kebenaran kata orang tua-tua itu. Dan hadis juga…

Mea bersama P/A.

Image
Bismillah. Assalamualaikum.
Alhamdulillah. selesai sudah seminggu hari perkuliahan. dan Alhamdulillah, saya belajar banyak perkara.
dan saya mahu berkongsi kegembiraan dan kesemangatan meneruskan semester baru ini bersama-sama pembaca bellog cik sambal membebel ini :p

Ceritanya bermula bila saya pergi berjumpa P/A (Penasihat akademik), Miss Maisarah ditemani Miss Rabbit.. It has been a year I did not come to ask for her academic consultation.
huh. bodoh sombong! Alhamdulillah, pada sem kali ini Allah buka kan pintu hati saya untuk pergi dengan gagah berani berjumpa Miss Maisarah :)

And one thing that made me like wanna cry...sebak di dada..rasa maccam mau menetes jak air mata bila Miss remind me about something. Something that I already set it in my mind two years ago. But I never remember it until Miss Maisarah said it. Semua ILMU yang kita punya hari ini adalah milik Allah sepenuhnya.
MILIK ALLAH. MILIK ALLAH. MILIK ALLAH.

Miss ada memberi dua potong terjemahan dalam ayat Qursiy yan…

18 ways to be positive!

Image
Bismillah, Assalamualaikum!
Yeah it has been a few days did not update this cute mute blog. hahaha.
perasan sometimes needed ;)
 It almost a week we have start our academic session. I have a lot to story about. But the time is so mencemburui . Now I will share a tips on how to be positive person. Why we have to be positive? Tepuk dada tanya iman :)


18 Things To You Can Do To Change Your Outlook: 1. Have the desire: To become a positive person one must have a strong desire to be positive. And the desire will come only if you are convinced that becoming a positive person will enhance the quality of life. Positivity is like an aura, and you know you are a positive person when people start trusting you, random people become polite with you, colleagues at work respect your positive outlook and you start building rapport easily. 2. Believe in all possibilities: About what you can or cannot do. About what is possible or impossible. Don’t allow your limiting beliefs to keep you stuck in the wrong…

Habis cuti kuliah dimulai.

Image
Bismillah, Assalamualaikum.
Waaa..lama suda nda update belog ini.
Rinduuuu mau sharing maring.

Berlabuh sudah tirai cuti semester selepas para pelajar mendaftarkan diri ke dalam asrama.
Saat yang dinantikan telah tiba.
Banyak perancangan telah disusun atur, semoga dipermudahkan oleh-Nya.
dan sentiasa bersiap sedia dengan perubahan rancangan, sebab The Best Planner we have. :)

I want to share about my trip to Keyel (Kuala Lumpur) dan Putrajaya.
I have a lawatan damai ke atas tempat-tempat tersebut.
Bertemu dengan sahabat lama dan berurusan di JPN, Putrajaya.
what to share is,
Pertama kali menjejakkan kaki ke bandar Kuala Lumpur adalah pada tahun 2010, dimana ada penganjuran berbuka puasa pelajar-pelajar Sabah bersama Ketua Menteri Sabah, yang dianjurkan oleh Yayasan Sabah.
best wooo. dapat ampau RM 50.00. hehe. banyak duit dorang kan.

Ketika berada dalam bas, melihat pemandangan landskap ciptaan manusia, banyak bangunan pencakar langit dibina. gah dipandang tapi aku merasa gerun. gerun…

Pesan buat diri

Image
Bismillah.
Assalamualaikum. Pesan buat diri ini khas saya tujukan buat diri sendiri dan kawan-kawan yang sudi bertandang dan menengok blog ini. Jum sama-sama kita ambil pengajarannya ya.
Semoga Allah redha :)

Ada 'pendakwah' yg kamu dengar asyik mengatakan majoriti ulamak lain tidak mengikut sunnah. Dia sahaja yg betul. Ulamak lain ilmu sangat kurang kononnya. Lalu dia pun membid'ah syirikkan di sana sini. 

Ada 'kumpulan ustaz' merasakan merekalah yg berilmu lagi pakar sedangkan semua yg lain tak reti apa atau kurang sumbangan pada ilmu Islam.

Ada 'sahabat' yg kamu jumpa asyik mengatakan orang lain salah aku sahaja betul.
Ada 'penuntut ilmu' yg berbicara dia lebih hebat kerana pergi bertalaqqi dgn masyaikh sedang orang lain dibuai kesibukan dunia.

Ada 'pelaku ibadah' menyangka di dalam hatinya dialah paling hampir dgn Allah kerana bertimbun amalannya.

Ada 'pejuang gerakan Islam' menyangka dialah paling mengetahui Fiqh Politik, Feqh Aulawiy…

Cerita ayah (2) : Master Chef Engineer?

Image
Bismillah.
Assalamualaikum.
Alhamdulillah dan segala puji dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W masih diberi nikmat hidup, bernafas pada hari ini untuk bertaubat di atas dosa-dosa kemarin dan yang lepas.
Semalam, sebaik sampai mau update ini blog, tapi saya terasa sedikit penat nhe di atas perjalanan dari Sabah--->LCCT--->Melaka. Alhamduilillah akhirnya saya sampai dibumi bertuah Melaka pada pagi semalam bersama seorang sahabat dari  Kota Kinabalu.

Ini kali saya copy paste cerita ayah tentang Hidangan Sang Isteri.
Joom enjoy baca! Semoga Allah redha :D

Alkisah sebuah hidangan isteri…

Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer. Ada satu malam, mak balik sangat kepenatan tapi masih perlu memasak untuk saya dan abah.

Mak hanya mampu masak ayam kunyit, sayur kailan ikan masin dan nasi. 3 hidangan itu diletakkan di meja makan di mana ayah duduk goyang kaki menunggu makan.

Ayah meminta diri untuk solat Maghrib dulu sebelum makan. Ketika itu say…

Pesan ayah (2)

Image
Bismillah.
Assalamualaikum.
Meng'copy paste' hasil tangan orang lain sememangnya mudah dan cepat. hehehe.. copy paste jawapan kawan dalam exam....x elok (ish3...sambil geleng kepala). tapi copy paste yang ini insyaAllah bermanfaat dan semoga Allah Redha :)

Wahai anakku,
Bersyukurlah bilamana kamu dipilih oleh Allah berada dalam perjuangan bagi menegakkan agamaNya, sedang engkau bukanlah orang yang terbaik. Bersyukurlah kerana penggabungan ini. Lihatlah dikelilingmu, renungilah sahabat dan mereka yang bertungkus lumus siang malam bagi membantumu dalam perjuangan ini. Mereka sedia berkorban harta yang mereka miliki dari penat lelah seharian mencari rezki bagi memenangkan perjuangan ini.

Wahai anakku,
Janganlah engkau khianati perjuangan kerana engkau tidak akan selamat dari cercaan dan tohmahan manusia. kenanglah di saat mana seluruh orang- orang tuan menadah tangan setiap malam, merayu agar Allah memenangkan perjuangan ini. Engkau dirai bagai pengantin dan pahlawan. Mereka memandangm…

Sayyidul Ayyam terakhir.

Image
Bismillah. Assalamualaikum.

hari ini hari jumaat,
solat jumaat kewajipan umat,
tapi ada yang mengabaikan solat,
dimanakah akidah umat Muhammad?

Allahu Allah, kedengaran azan Zohor berkumandang di Masjid Darul Aman.
Sungguh. rindu bertandang. rindu dengan Masjid Darul Aman dan peristiwa-peristiwa yang pernah kami lalui bersama.
Salam dari bilal bersambut. Lalu berkumandang lagi azan untuk kedua kalinya.
Lalu khutbah dibacakan.
Valentine Day: Bukan Budaya kita.
tapi bukan teks khutbah yang ingin saya kongsikan.
Melainkan rasa yang dirasa saat menjejakkan kaki semula ke tanah bertuah ini, Sandakan.:)

Ada apa dengan Sandakan?
Ada Meatul Humairah la :D
heee..bukan.
ku lihat Sandakan, bandar kecil punya alam semulajadi yang ku kira masih terjaga pada lima tahun sebelumnya.
The Nature City, Sandakan. yeah. itu lah gelaran yang digalas oleh bandar kecil ini.
mati karan, masalah air itu perkara biasa untuk kami.
SEMULA JADI kan :p

Ku lihat kini, bandar kecil ini kian membangun.
Kian banyak ban…

Cerita ayah (1)

Image
Bismillah.
salam alaik. diatas keterbatasan waktu dan tenaga. ini kali baru boleh update lagi  ini blog.
cerita ayah ini adalah di'copy paste' dari FB ayah yang saya maksudkan dipost sebelum ini.
yang nhe na...
http://suarasameatul.blogspot.com/2013/02/pesanan-ayah-1.html

jadinya. ini kali saya mengambil cerita yang saya pun baru pestime membaca dan mengetahuinya.
selamat enjoy membaca!
Semoga Allah Redha. Allhumma amin :)

Alkisah seorang pakar mengumpat

Shaharul seorang yang suka berkata-kata mengenai orang lain, di belakang orang lain.

Perkara yang ditumpukannya selalunya negatif.

Satu hari, beliau bertemu dengan Ustaz Kassim di sebuah warong.

Sebaik sahaja duduk, Shaharul mula berkata-kata mengenai jirannya, bosnya, isterinya dan juga sahabat-sahabatnya.

Ketika merungut dan bercakap buruk mengenai bosnya, Shaharul bertambah geram… semakin dicerita bagaimana bosnya tidak adil, semakin geram nada Shaharul.

Ustaz Kassim yang memerhatikan gelagat Shaharul bertanya:

“Apakah anta berasa…

untuk diri

Image
Bismillah. Assalamuaalikum. 

huhu. lama x sebut perkataan kesejahteraan ini dengan lengkap. nah, santapan petang-petang.
Hasil dari copy pasta! let's enjoy reading! :)


5 Pesanan Buat Mu Wahai DIRI

1. Jika engkau bertemu dengan orang yang LEBIH PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENIMBA ILMU.

2. Jika engkau bertemu dengan orang yang SAMA PANDAI, itulah waktu untuk engkau BERKONGSI ILMU.

3. Jika engkau bertemu dengan orang yang KURANG PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENYAMPAIKAN ILMU.

4. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA AKHIRAT, itulah waktu engkau TUMPANG SEKAKI.

5. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA DUNIAWI, itulah waktu untuk engkau DIAM & BERLALU PERGI....

Sesungguhnya cinta sesama Muslim ittu padu kerana ~Cinta Kita Kerana Allah~.




Hikayat Saudagar Manisan dan peniaga Papadom

Image
Bismillah, salam alaik.
Inikalilah jugak. Saya berusaha meng'copy paste' yang panjang berjela nhe. memang panjang. for those yang alergi dengan text panjang gini, lebih baik tutup ini belog. hahaha..weh. at least baca bha. dah buka kan. paksa rela di situ ya :)


Terkesan.

Seorang jejaka melamar seorang gadis dalam keadaan dia serba kekurangan. Si gadis menerima lalu mereka memulakan kehidupan serba sederhana. 

Si jejaka masih baru dalam perniagaan.Setiap hari dia mengayuh basikal sambil menjual manisan sambil si isteri membonceng di belakang. Walau terpaksa berhujan , si isteri masih setia membonceng di belakang basikal.

Masa terus berlalu. Jejaka itu kini sudah mampu memiliki motosikal untuk keluar berniaga. Si isteri masih setia menemani si suami berniaga. Perniagaan berkembang dan akhirnya mereka mempunyai sebuah lori. Masih seperti dahulu, si isteri masih rajin menemani suami membanting tulang, berniaga manisan. Bezanya , kini mereka mempunyai seorang anak gadis. Dengan lori seb…

Kepadamu Allah

Image
Bismillah.
Salam alaik.
Kali nhe post lirik lagu "Padamu kekasih" yang ditukarkan kepada "Padamu Allah".
This song so hurt touching. Tadi tengok di astro oasis, dengar jak starting lagu nhe, terus jadi sebak nhe. Terus saya pi youtube, terus saya cari ini lagu, terus saya post di FB, terus saya mau share lirik dia sini. hehehehehe.
Dalam berhehehuhuhaha. Ingat, andai saja kita tahu kematian tu bagaimana nescaya tiada lagi huhuhaha menitip di bibir manis kita.
kan. Huh. saya yang banyak berhuhuhahahehe. Astaghfirullah :(


KepadaMu Allah
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati
Bersama amali

KepadaMu Allah
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerimaku kembali
Atau harus menghitung lagi
Segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi
Tanpa harga diri

Hanya padaMu Allah
Aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemputku lena beradu

KepadaMu Allah
Aku serahkan
Jiwa dan raga
Jua seg…

Si adik

Image
Bismillah,
Salam alaik, Hello, Swadikap kampung kap ikan siakap.
Baru jak settle baca pesanan ulama tu(haha...post baru baca..apalaaa) :)

Jadi di sini, ingin saya mengusulkan satu idea, Si adik. 
Sebabnya saya adik di kalangan anda-anda.
Tapi kadang-kadang saya jadi kakak untuk merek-mereka. 
heh. untuk siapa yang terasa. :)

Moh le kite menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda ♥

Status FB saya barusan yang saya copy dari ucapan pesanan ulama Syeikh Ahmad Yassin.
kan, dalam dunia yang fana nhe kita nda hidup sendirian.
Kita punya bapa, mama, abang, kakak dan adik.
Lain lagi sepupu sepapat, kawan karib dan semua la bha yang disekeliling kita.

WE CANNOT LIVE ALONE, NEVER. nehi-nehi.

 “Sesungguhnya orang Mukmin itu bersaudara” (Surah Al-Hujurat : Ayat 10)

Kita bersaudara kawan :)
Kawan moh le kite menghormati orang yang lebih tua. Walau diri selaku yang adik, selalu saja disuruh itu ini. Tapi kawan, kita kena buat untuk menggembirakan hati mereka. Ndak kesah la kita penat…