Thursday, February 28, 2013

Sebab Ditakutkan. lalu jadi takut.

Bismillah. Assalamualaikum.




Malas mau berbunga-bunga lagi. terus kepada point.

Mahasiswa sekarang penakut! Pengecut! Bacul!
Huha sana-sini! Komplen sana sini! 
Komplen jak la kerja kan? mau sama-sama membantu dalam mengatasi masalah bukan mahu?
Apa itu mahasiswa yang kita mahu?

Allah sedihnya. aku sedih pada diri sendiri. sebab masih berada dalam kepompong ketakutan. takut apa tindakan yang dikenakan. padahal perlembagaan sudah menetapkan itu ini begitu begini.

Jika kini kita dapat lihat REVOLUSI RAKYAT dengan perhimpunan-perhimpunan, BERSIH 1.0, BERSIH 2.0, BERSIH 3.0, LYNAS, ANAK FELDA, TANAH ADAT, ROYALTI, dan paling terbaru dan himpunan terbesar, HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT.

semalam dalam bilik kelab cakap lebih, kami ada membincangkan tentang apa itu Revolusi? Adakah revolusi dapat membantu dalam keamanan sesuatu tempat?
Tapi aku bukan mau explain tentang keamanan la kan.
tapi. REVOLUSI.

REVOLUSI = perubahan dalam bentuk kekerasan, mengubah sistem dengan kekerasan.

sumber: En. Penasihat, beliau rujuk syeikhul google la kali.

kan. Bila berlaku revolusi rakyat, apa yang terbayang, rusuhan,demonstrasi, kerosakan harta benda, luka sana sini, kemerosotan ekonomi berikutan revolusi dan macam-macam perspektif negatif. tapi tu lah. pemula, PUNCA kepada revolusi rakyat bukan rakyat itu sendiri. tapi PUNCA REVOLUSI RAKYAT ADALAH SISTEM PEMERINTAHAN. atau lebih jelas. PEMERINTAH.

Pemerintah punca kepada revolusi rakyat.
Siapa yang tidak mahu aman? dan bila ada revolusi keamanan negaraku akan tergugat?
tapi bila kami aman, rupanya ada 'mereka-mereka' yang main belakang, mengaburi kami dengan kesenangan, kemewahan, keamanan agar apa yang mengganggu kepada senang, mewah dan aman itu tidak akan kita sokong.

Teringat sirah Rasulullah. wah~!

Pada zaman jahiliyyah dulu, bila Rasulullah datang membawa agama Islam, ramai bangsawan Quraisy yang menempelak dan marah dengan usaha Rasulullah tu. sebab apa? sebab Islam menjalankan keadilan, kebersihan dan macam-macam kebaikan lagi yang mana akan menggugat kedudukan, status dan kekayaaan bangsawan Quraisy.

Jadi kedatangan Rasulullah membawa risalah Islam adalah bagi aku sebuah transformasi dari penghambaan kepada berhala, I mean dunia kepada perhambaan kepada Allah.

berbalik kepada era 2013, bila hak rakyat dinafikan dan mereka ditindas, maka atas beberapa desakan mereka akan akhirnya bangkit membuat revolusi. Revolusi ini sudah bermula sejak sebelum kita merdeka lagi. So itu perlu la kan, bila mana pemerintahan yang dilaksanakan tidak membela rakyat, menikam rakyat dari belakang, berjoli sakan dengan barang kemas, bercuti di hotel-hotel mewah. untuk apa semua tu? mananya kebaikan dari semua tu untuk rakyat?
rakyat memberontak bila pemerintahan tidak telus dan culas.

itu baru pembuka. haha.

REVOLUSI MAHASISWA.

hah? mende plak revolusi mahasiswa?
Sama jak. cuma tukar rakyat tadi sebagai mahasiswa dan pemerintah sebagai pihak pentadbiran.

rakyat=mahasiswa.
pemerintah=pihak pentadbiran universiti.

Revolusi mahasiwa=mahasiswa bangkit.
kenapa perlu mahasiswa bangkit?
sebab pihak pentadbiran ada yang culas.
kenapa pihak pentadbiran culas?
sebab ada kepentingan sesuatu badan yang mahu mengaut keuntungan.
siapakah badan yang dimaksudkan?
sebuah badan yang mahu kekal memerintah. agar hasil rakyat dapat dikaut semua. agar perut mereka dapat buncitan semua.

Mahasiswa=aku=kamu=kita.

Kita mahasiswa. kita berhak bersuara untuk meminta penjelasan kepada perkara-perkara yang tidak kita sepakati. dan tidak menjadi kesalahan bila kita mahu bertindak atas sebab, pihak pentadbiran dan wakil pelajar tidak berbuat apa-apa. hanya tunduk dan patuh. angguk dan geleng bila diperintah demikian.

kita mahasiswa. yang bangkit la. aku tak cakap tentang mahasiwa yang tidak mahu bersama dalam kebangkitan ini. cumanya kepada mahasiswa-mahasiswa ini dapat menyokong, kalo tak mau sokong pun. cukupla berdiam diri tapi jangan menjatuhkan semangat mahasiswa yang ingin bangkit ini.
bukan semua orang berani. dan mereka si pemberani. Syabbas bhete.

FEAR IS A PRISON. bila takut, banyak fikiran kita yang akan membantutkan usaha dan gerak kerja yang kita mahu lakukan tadi.
jadi perlu untuk sesetengah perkara, BUAT BARU FIKIR KEMUDIAN.
aku sudah tidak mahu jadi kambing hitam! aku mahu pentadbiran universiti yang lebih baik! bukan untuk aku sahaja, tapi untuk kawan-kawanku yang lain dan juga adik-adikku nanti yang akan menggantikan tempat ku di universiti ini.


FEAR NO MORE. NOTHING TO FEAR WHEN ALLAH THERE FOR US. 

jerebu takutku menghilang.
sinar kebangkitan terang benderang.
bukan aku menentang
melainkan mahu berjuang.
bukan untuk aku dan kita
tapi untuk adik kita yang akan datang.

"Jika kita menolong agama Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu". Muhammad:7

sekian :)






Wednesday, February 27, 2013

Qudrat pinjaman

Bismillah. Assalamualaikum.
Alhamdulillah sudah memasuki minggu kedua sesi pengkuliahan di UTeM.
dan aku dapat merasakan ke-excitedan dalam bilik kuliah semacam mengurang.
setelah diselidiki. ianya disebabkan kepenatan dalam mengerjakan kehidupan seharian lainnya.
memang. aku sudah merancang molek doh apa mau buat. tapi perancangan Allah yang terbaik kan.
so what to do Is just live alively.
Allah tidak membebani kita dengan sesuatu yang kita tidak mampu. Meski setiap kali ditimpa ujian pasti ada sahaja yang berkata, AKU TIDAK MAMPU.

hehe. aku juga pernah. tapi bila think back. apa yang kita tahu? kita tahu kemampuan kita sampai mana?
mau dijadikan cerita, tidak tahu sejauh mana kesahihannya.

Seorang nenek tua melalui jalan yang agak terpencil dan disitu terdapat beberapa ekor anjing yang sihat-sihat belaka. Sang nenek ketakutan dan kemudian lari bila anjing-anjing tadi menyalak ke arahnya. kesian sang nenek. dah la jalan terbongkok-bongkok, berkaki tiga lagi. tapi dalam keadaan darurat macam nhe apa yang boleh sang nenek buat? sang nenek dengan segala kudrat yang tinggal membuat langkah seribu, berlari mengalahkan Cheetah dan akhirnya bebas dan terlepas dari kejaran anjin-anjing tadi.

See? kadang kita merasa kita tidak mampu dengan berbanyak memikirkakn what will happen. padahal, kemungkinan-kemungkinan yang kita hadapi tak berlaku lagi pun. tapi fah fikir labih-labih. ini negatif!
kit anhe manusia kadang-kadang perlukan sedikit tekanan/push suapaya kita boleh berbuat.

mau dikaitkan dalam pelajaran, kenapa ramai yang suka last minit punya kerja? melalui pengalaman yang sikit dan perkongsian dari kawan-kawan, bila membuat ssuatu last minit atau ad-hoc ia akan generate our thingking to make it happen. ada pro dan kontranya melakukan sesuatu last minute. TAPI last minute case tidak digalakkan. mungkin pepatah, agak-agak boleh kaitkan ka dengan pepatah, "KEBATILAN TERSUSUN BOLEH MENGALAHKAN KEBENARAN YANG TIDAK TERUSUN".

kan. bila kita buat kerja last minute, selalunya kita akan gopoh. no plan. so it's better to make a awal ulang kaji. jangan last minute! nasihat untuk diri sendiri nhe.

what I done last week?
wow It's such amazing things. dapat sambut besday dengan kawan-kawan kelas, kerja part time masak, dapat pigi kuliah Syeikh Nuruddin di Baitul Qurro, latihan bercakap dengan kawan-kawan kuat bercakap dan ada lagi. hehe.

dan ada yang aku dah buat, aku tak sangka boleh buat. ini serius.
tapi kena beringat. Qudrat kita atas izin-Nya. harus bersyukur.
Lahaw laa wa laa quwwata illa billah.
bila kadang rasa qudrat semakin merundum jatuh, berdoalah pada Allah, supaya diberikan kekuatan dalam menjalani kehidupan.

mau cakap aku masih punya qudrat atau x? insyaAllah masih dong. hidup hanya sekali dan akan kutinggalkan kenangan indah untuk generasi nanti. :)

kan. bila dah berbuat dengan qudrat yang ada. berdoa dan tawakkal pada Allah la :)

sekian :)




Sunday, February 24, 2013

Aku pantang!

Bismillah. Assalamualaikum.

ok luahan rasa hati mahu bersuara.

aku pantang. bila ada seseorang yang pada hematku baik akhlaknya tapi mengeluarkan kata-kata kesat.
aku pantang. bila ada orang yang ku kira tinggi tahap intelektualnya tapi merapu tak semena-mena.
aku pantang. bila ada yang  merasa diri hebat dan memandang orang lain can't do anything!
dan aku paling pantang bila ada yang memburuk-burukkan seseorang yang sangat berjasa pada diriku, dan ummat Islam yang lainnya.
Iya. Beliau bukan Tuhan. Beliau juga bukan Nabi yang tidak pernah lepas dari kesalahan.
tapi beliau sedar. Beliau khalifatullah. kena menyampaikan apa yang benar dan menegur yang batil kepada sesiapa yang berbuat.
tapi bagi orang yang tidak berhati nurani, bagi orang yang hilang sinar Islamnya, kutuk-mengutuk menjadi buah bicara, berburuk sangka menjadi perisai jiwa. Lalu bagaimana mahu membuka mata? memberikan peluang untuk orang lain memberi kata pembersih jiwa?

bukan kah kita umat Islam. mengaku umat Islam dalam kad pengenalan. tapi kebenaran dan kesahihan kita umat Islam dari pengamalan. apa kita Islam jika tidak ada kain yang cukup menutup tubuh?
apa kita umat Islam bila kelab-kelab malam jadi kunjungan, arak jadi tegukan?
apa kita umat Islam bila sesama kita saling berbalah?
aku pantang. dan aku sedih. ini yang terjadi di realiti.
dan aku? hanya mampu bersuara di alam maya ini. menyatakan suarasa hati yang kesal dan berduka cita bila umat Islam saling berpecah.

Islamku. bilakan kita bersatu? bersatu menentang kezaliman, menjatuhkan rejiim kekejaman?
Islamku. sampai bila mahu diperbodohkan dengan perkara duniawi yang tak hakiki?
Islamku. kemanakah sebenar tujuan hidupmu? kekal didunia fana atau di akhirat sana?
Islamku. bersatu kita teguh bercerai berai kita roboh, bahkan diinjak lumat. selumatnya.
Islamku. cukuplah mengenang kehebatan Islam pada zaman dulu. kita seharusnya menanam ambisi menggemilangkan Islam pada hari ini.
Islamku.

Ayuh kita bersatu. bersatu menyemai benih tauhid kepada generasi ini. agar hidupnya tetap berada di lingkaran Islam. agar generasi selepasnya juga bisa melakar sejarah kegemilangan Islam.


kita umat Islam.
berpegang dalalm lingkaran yang sama.

semoga Allah redha. sekian.

Student! Makan penyebab lupa?

Bismillah. Assalam! huehuehuehue...update bellog lagi! ya. baru jak beberapa jam lepas dah update. tapi ini kali mau update men copy paste jak. hehehe. senang kerja. tapi dari segi penghadaman isi tu kurang la bila kita copy paste kan. ini kali share tentang MAKANAN YANG MENYEBABKAN LUPA.
Kan. jum check it out!


Sesetengah makanan dikatakan boleh mempengaruhi diri anda untuk menjadi seorang pelupa. Oleh itu, baiklah kita makan secara berpada-pada jenis makanan penyebab pelupa terutamanya sekiranya anda seorang pelajar.
Kenapa? Nanti jadi pelupa. Selain daripada itu ada beberapa lagi faktor makanan yang menjurus kepada penyakit pelupa ini. Mari kita tengok senarai di bawah ini apa makanan yang perlu dielakkan.
Orang tua-tua selalu mengingatkan supaya jangan selalu makan kepala ikan, kerana takut cepat jadi pelupa. Tetapi biasanya amaran ini tidak diendahkan oleh anak-anak. Tetapi kini apabila sering menjadi pelupa, saya mula terfikir akan kebenaran kata orang tua-tua itu. Dan hadis juga ada mengatakan jangan banyak makan kepala ikan, nanti jadi pelupa sebab dalam kepala ikan ada acid yang boleh rosakkan neuron-neuron dalam otak kita (Wallahua’lam)
Pada pandangan saya benda-benda ini seeloknya kita elakkan daripada mengambilnya dengan berlebihan ataupun kurangkan kekerapan mengambilnya.

Makanan Yang Boleh Buat Jadi Pelupa

    1. Banyak makan epal yang sudah masam.
    2. Banyak makan makanan masam termasuk asam atau jeruk buah-buahan.
    3. Banyak makan bawang besar.
    4. Banyak makan makanan yang mengandungi rempah dan ketumbar kering.
    5. Memakan kepala ikan.
    6. Memakan makanan dan minuman yang bercampur dengan semut. Semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh melemahkan ingatan.
    7. Makan sehingga terlalu kenyang.
    8. Makan makanan yang disentuh oleh tikus.
    9. Makan makanan yang dijual di warung-warung yang kotor dan terdedah.
    10. Minum minuman yang memabukkan seperti arak dan tuak masam.
    11. Banyak makan makanan yang mengandungi bahan kimia termasuk bahan perasa dan bahan awet. Umpamanya, minuman bergas dan makanan segera (junk food). Ketahuilah bahawa bahan kimia di dalamnya boleh menumpulkan fikiran dan daya ingatan seseorang.
Setiap perkara perlu diusahakan, seperti yang selalu simpan dalam diri ini “bahawa kehidupan, tubuh badan dan akal fikiran adalah anugerah dan amanah daripada Allahs.w.t.
Jadi hendaklah kita menjaganya sebaik mungkin.” Renung-renungkan, selamat beramal.

sumber: harianislam.com


ada satu tambahan, kita tidak digalakkan melihat nasi yang baru nak masak di dalam periuk nasi. secara saintifiknya, bauan dari nasi tu rasanya yang akan buat kita lupa. 

sekian :)

Mea bersama P/A.

Bismillah. Assalamualaikum.
Alhamdulillah. selesai sudah seminggu hari perkuliahan. dan Alhamdulillah, saya belajar banyak perkara.
dan saya mahu berkongsi kegembiraan dan kesemangatan meneruskan semester baru ini bersama-sama pembaca bellog cik sambal membebel ini :p

Ceritanya bermula bila saya pergi berjumpa P/A (Penasihat akademik), Miss Maisarah ditemani Miss Rabbit.. It has been a year I did not come to ask for her academic consultation.
huh. bodoh sombong! Alhamdulillah, pada sem kali ini Allah buka kan pintu hati saya untuk pergi dengan gagah berani berjumpa Miss Maisarah :)

And one thing that made me like wanna cry...sebak di dada..rasa maccam mau menetes jak air mata bila Miss remind me about something. Something that I already set it in my mind two years ago. But I never remember it until Miss Maisarah said it. Semua ILMU yang kita punya hari ini adalah milik Allah sepenuhnya.
MILIK ALLAH. MILIK ALLAH. MILIK ALLAH.

Miss ada memberi dua potong terjemahan dalam ayat Qursiy yang mana katanya menyentap hati dan sanubari beliau sewaktu di bangku univerisit jugak. dan begitu juga saya. turut tersetapz dengan apa yang disampaikan.


In english. Dua ayat yang ingin saya highlightkan dan kongsikan adalah di baris 7 dan 8 :)

He knows what appears in front of and behind His creatures.
Dia mengetahu apa yang ada di hadapan dan di belakang penciptaan-Nya.

My Miss said, Allah know what you have done last semester. Allah know what you have done on your past.
And Allah also know what will happen in the future and hereafter of course. Syeikh Nuruddin has said that, our rezeki has been decided and also the path of our life before we are alive. Did my English confusing you? raise your hand, comment. haha.

kan. Allah mengetahui apa yang ada di depan dan di belakang kita. jika kita rasa kita dah buat sehabis baik dalam sesuatu perkara, tapi keputusan/alhasil daripada usaha kita tu tak setimpal dengan usaha kita, mulalah ada yang mengeluh. menyalahkan takdir. mula menuding jari ketidak berjayaan dirinya pada orang lain. kerana

dalam ayat di atas tu, Allah mahu kita BERUSAHA. BERUSAHA sebahis baik. bukan hasil yang Allah tengok melainkan usaha yang bersungguh-sungguh dan ikhlas hanya keranya-Nya.
DUIT. Doa Usaha Ikhtiar dan Tawakkal.

Bagaimana untuk kita doa? doa pada waktu bila? mari saya highlightkan ayat kedua di baris 8 pulak.

Nor can they encompass any knowledge of Him except what He wills.
dan mereka tidak mengetahui sesuatu pun tentang ilmu-Nya melainkan apa yang Dia kehendaki.

meaning, ilmu dan kefahaman yang kita ada pada hari ini adalah di atas keizinan Allah. tanpa izin-Nya kita tidak kan sampai boleh membaca bellog cik sambal membebel ini. Alhamdulillah :) bilamana ada subjek atau apa-apa dalam pelajaran kita tidak faham dan amat sukar untuk kita faham, tadahkan tangan merendah diri. berdoalah kepada Pemilik Ilmu untuk mengurniakan kefahaman kepada kita. InsyaAllah doa orang yang bersungguh-sungguh akan d makbulkan doanya insyaAllah :D

ouh~~I'm getting really sleepy.

The new semester baru bermula. masih sempat untuk kita merancang. What will I do this sem? What I want to achieve this semester? do you have your own table or list of azam or harapan?
NO? u better make it one. It seriously help us to keep consistent on our goal.

nothing is easy.
masuk syurga pun susah, 
nikan lagi berkelana di dunia fana.


sekian :)







Thursday, February 21, 2013

18 ways to be positive!

Bismillah, Assalamualaikum!
Yeah it has been a few days did not update this cute mute blog. hahaha.
perasan sometimes needed ;)
 It almost a week we have start our academic session. I have a lot to story about. But the time is so mencemburui . Now I will share a tips on how to be positive person. Why we have to be positive? Tepuk dada tanya iman :)


18 Things To You Can Do To Change Your Outlook:
1. Have the desire: To become a positive person one must have a strong desire to be positive. And the desire will come only if you are convinced that becoming a positive person will enhance the quality of life. Positivity is like an aura, and you know you are a positive person when people start trusting you, random people become polite with you, colleagues at work respect your positive outlook and you start building rapport easily.
2. Believe in all possibilities: About what you can or cannot do. About what is possible or impossible. Don’t allow your limiting beliefs to keep you stuck in the wrong place. Spread your wings and fly! Once you realize all is possible, the doors of limitation that were closed in your mind will open be connected to all those aspects of consciousness.
3. Be realistic: Do not try to become a saint. Becoming a positive person does not mean you can never have any negative emotion or encounter any negative situation. It is the overall attitude that matters and your reaction to every experience. Don’t get bogged down by failure, and disappointed when your expectations are not met. Understand that everything is of service to you. All experiences are neutral and our perception is what creates our positive or negative outlook.
4. Experience empowerment rather than criticism: Give up your constant need to complain and criticize about those things — people, situations, events that make you unhappy, sad and depressed. Nobody can make you unhappy, no situation can make you sad or miserable unless you allow it to. When you criticize, you are passing self-judgement for something lacking in your life that you refuse to let go of. Never underestimate the power of positive thinking. For every opportunity you feel the inclination to criticize, try to think about how that specific situation is serving or benefiting others.
5. Experiment: Be a keen observer. Use everyday life incidents to see how you can manage them in a more positive manner. These will serve as perfect instances to turn your outlook more positive. For starters, contemplate how you could have better handled a situation by being less hostile and more indulgent. Come up with five ways that could have saved the day, and learn to take things at face value sometimes. Remember, your ability to trust the other person also reflects your genuineness.
6. Accept responsibility: Guilt is a trick of the mind. Accept responsibility for yourself, your life and your actions. You are response-able. You are an adult. You are account-able, meaning, with every action you take, you account for it. You chose to do it; you must accept the consequences of it and you did it all for a reason…to learn. If you continue to feel guilty, you stop learning.
7. Speech and body language: Try and make positive words a part of your daily lingo, and work on your body language in way that you come across as friendly and approachable. Look amused when something is amusing, laugh when something is funny, congratulate when credit is due, and give others a chance to narrate their side of the story. Never think you are the only interesting, knowing one around.

8. Be yourself:
 You are unique. Enjoy your uniqueness. Nobody in the world is just like you. Stop trying so hard to be something that you’re not just to make others like you. The moment you take off all your masks, the moment you accept and embrace the real you, you will find people will be drawn to you, effortlessly.
9. Company: One way to becoming positive is to seek positive company as both positivity and negativity are infectious. If the people you spend most of your time with are grumpy or have a pessimistic standpoint, you’ll find yourself inadvertently mirroring the same emotions with others. In order to inculcate positivity it is imperative that your friend circle is a positive, energetic, and a happy bunch. You’ll find yourself carrying the same positivity everywhere you go.
10. Think here and now: The past and future often set us on a path of emotional turmoil. We often assume the past looked so much better than the present and the future looks so frightening, but you have to take into consideration the fact that the present moment is all you have and all you will ever have. The past you are now longing for — the past that you are now dreaming about — was ignored by you when it was present. Stop deluding yourself. Be present in everything you do and enjoy life. After all life is a journey not a destination. Have a clear vision for the future, prepare yourself, but always be present in the now.
11. Activities: Do not remain idle and brood. Take up positive activities with others or in isolation. Share a joke, narrate a pleasant incident, take part in sporting activities, go for a run in the evening after work, have healthy sex, and you’ll find yourself bubbling with positive energy.
12. Take it easy: Everyday life is bound to give you shocks. Be prepared to minimise impact and shrug it off. For instance, you may get too hassled everyday while driving to work or trying to park your car. When you accept the fact that certain things cannot be changed, you’ll be more at ease with yourself and those around too.

13. Drop your expectations:
 Let go of any expectations of yourself that will limit your growth. If you hold high expectations for how others should behave, you will often be disappointed if they do not represent themselves in the manner you expected. It is only your expectations of people that cause you to judge them which ultimately is a judgement of yourself. Far too many people are living a life that is not theirs to live. They live their lives according to what others think is best for them, they live their lives according to what their parents think is best for them, to what their friends, their enemies and their teachers, their government and the media think is best for them. They ignore their inner voice, that inner calling. They often forget what makes them happy, what they want, what they need. You have one life — this one right now — you must live it, own it, and especially don’t let other people’s opinions distract you from your path.
14. Maintain a diary: Instead of recounting all events of the day, filter out only the positive ones and make a note of them. It could be anything trivial from your bus arriving on time, your mom cooking a delicious breakfast, to remembering to pay the bills on time. When we look for positivity in the little things that make our lives worthwhile, we leave no room for negativity. Try consciously practising this for 10 days, and at the end of day ten when you read your diary back you’ll only have memories of all the good things that happened to you.
15. Meditate: Not only does it secrete happy hormones but also creates a sense of awareness within you. You will learn to control your breathing, and by way of it, control your mind from wandering. Every time you meditate, you feel a surge of positive energy through your body that calms your nerves, soothes your mind, elevates your mood, and not to mention enhances your level of tolerance.

16. Embrace change: 
Change is good. Change will help you move from A to B. Change will help you make improvements in your life and also the lives of those around you. Follow your bliss, embrace change — don’t resist it.
17. Re-invent your need to be right: There are so many of us who can’t stand the idea of being wrong — wanting to always be right — even at the risk of ending great relationships or causing a great deal of stress and pain, for us and for others. We love to right-fight. It’s just not worth it because the state of being right is all subjective with so many layers and perspectives of truth. Whenever you feel the ‘urgent’ need to jump into a fight over who is right and who is wrong, ask yourself this question:“Would I rather be right, or would I rather be kind?” ~ Wayne Dyer.
18. Say ‘thank you’: Thank god, thank your parents, friends, and thank yourself for all the hard work you did, for everything you achieved. Saying thank you frequently makes you humble, and a humble person is seldom cynical.

Josh Richardson is blogger, healer, and a constant pursuer of the natural state of human 

is this photo related? haha. kasi related jak a. :p

so. let's try apply the tips. give our self a time to see the differences before and after we apply this.
semoga Allah redha.



sekian :)

Monday, February 18, 2013

Habis cuti kuliah dimulai.

Bismillah, Assalamualaikum.
Waaa..lama suda nda update belog ini.
Rinduuuu mau sharing maring.

Berlabuh sudah tirai cuti semester selepas para pelajar mendaftarkan diri ke dalam asrama.
Saat yang dinantikan telah tiba.
Banyak perancangan telah disusun atur, semoga dipermudahkan oleh-Nya.
dan sentiasa bersiap sedia dengan perubahan rancangan, sebab The Best Planner we have. :)

I want to share about my trip to Keyel (Kuala Lumpur) dan Putrajaya.
I have a lawatan damai ke atas tempat-tempat tersebut.
Bertemu dengan sahabat lama dan berurusan di JPN, Putrajaya.
what to share is,
Pertama kali menjejakkan kaki ke bandar Kuala Lumpur adalah pada tahun 2010, dimana ada penganjuran berbuka puasa pelajar-pelajar Sabah bersama Ketua Menteri Sabah, yang dianjurkan oleh Yayasan Sabah.
best wooo. dapat ampau RM 50.00. hehe. banyak duit dorang kan.

Ketika berada dalam bas, melihat pemandangan landskap ciptaan manusia, banyak bangunan pencakar langit dibina. gah dipandang tapi aku merasa gerun. gerun andai bangunan-bangunan itu jatuh, pasti memberikan impak maksima!

anduk bha kesian, pertama kali melihat bangunan tinggi-tinggi memang merasa sangant takut.
mungkin disebabkan di kampung asal benda-benda macam tu tiada. paling tinggi pun Wisma Sandakan, tapi itu pun nda function well suda. ouh ya, dah ada shopping mall baru, Harbour Mall. ala-ala Dataran Pahlawan di Melaka, dan ala-ala Centre Point di Sabah.

kadang, aku menjadi jakun jugak. bila menemui sesuatu yang baru yang mana tidak ada ditempatku.
oook, that's about bangunan tinggi-tinggi.

and now about building at Putrajaya.
It was like, I'm at another country. All the buildings are sooo big and so menawan pandangan.
I keep on thinking. Why we have to build a canggih building like that?
Why not, just build a simple but more condusif soo that the money to build the canggih-canggih building can be reduce and can be use to another keperluan rakyat.

after that, on petang berjalan-jalan di sekitar Masjid India.
I'm kinda shopaholic! uwwwaa..it's scary actually.
but. Alhamdulillah, after the journey at sekitar Masjid India, I have now supplier for all my tudung-tudung that gonna be sell at my university, UTeM.
I will give the best and the cheapest price :D

and when return back to Malacca, I have conclude that, I have to share about my trip!

ouh ya. here. I got pesanan from ayah. It sound like this;


Wahai anakku
Janganlah kamu berjalan dengan angkuh dan kesombongan di atas muka bumi ini, kerana suatu hari kamu akan masuk ke dalam perut bumi.
Janganlah engkau rakus dan perlahap dengan makanan, kelak kamu akan dibaham oleh ulat-ulat dan cacing di dalam kuburmu.

Banyakkan mengingati kematian, itu petanda orang yang berakal, kerana sebaik-baik perancangan masa depan, ialah mereka yang merancang selepas kematiannya.

semoga beroleh Redha Allah.



My friend has edit this photo to me.
It's sometimes inspirational :)

sekian :)

Wednesday, February 13, 2013

Pesan buat diri

Bismillah.
Assalamualaikum. Pesan buat diri ini khas saya tujukan buat diri sendiri dan kawan-kawan yang sudi bertandang dan menengok blog ini. Jum sama-sama kita ambil pengajarannya ya.
Semoga Allah redha :)

Ada 'pendakwah' yg kamu dengar asyik mengatakan majoriti ulamak lain tidak mengikut sunnah. Dia sahaja yg betul. Ulamak lain ilmu sangat kurang kononnya. Lalu dia pun membid'ah syirikkan di sana sini. 

Ada 'kumpulan ustaz' merasakan merekalah yg berilmu lagi pakar sedangkan semua yg lain tak reti apa atau kurang sumbangan pada ilmu Islam.

Ada 'sahabat' yg kamu jumpa asyik mengatakan orang lain salah aku sahaja betul.

Ada 'penuntut ilmu' yg berbicara dia lebih hebat kerana pergi bertalaqqi dgn masyaikh sedang orang lain dibuai kesibukan dunia.

Ada 'pelaku ibadah' menyangka di dalam hatinya dialah paling hampir dgn Allah kerana bertimbun amalannya.

Ada 'pejuang gerakan Islam' menyangka dialah paling mengetahui Fiqh Politik, Feqh Aulawiyyat, Muwazanat dsb sedangkan para ulamak, walau sama-sama berjuang tidak memahami perkara-perkara itu, lantas mempertahankan dasar seperti undang-undang Allah, 'tidak tepat pada masanya'.

Ada 'kumpulan' mengatakan agenda Melayu sepakat itu sahaja yang betul, sedangkan segala yg dilakukan oleh pejuang Islam lain adalah salah belaka.

Imam Al-Ghazali meletakkan satu punca kepada masalah2 di atas: "Ghurur". غرور. Terpedaya dengan diri sendiri. Penyakit yang dikategorikannya sebagai penyakit yang sangat kronik dan 'membunuh'. Boleh jadi jahil murakkab. Kalau kita jumpa orang berpenyakit begini kita perlu jauhi.


Mari tundukkan diri. Jom sedar diri. Kita semua banyak kekurangan. Apa yang kita kata tak mesti betul belaka. Apa yang kita fikir mungkin lagi banyak salahnya. Hormati yang lain. Sebarkan kasih sayang. :-)





 ouh ya. ini post saya copy dari seorang Ustaz. sekian :)

Tuesday, February 12, 2013

Cerita ayah (2) : Master Chef Engineer?

Bismillah.
Assalamualaikum.
Alhamdulillah dan segala puji dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W masih diberi nikmat hidup, bernafas pada hari ini untuk bertaubat di atas dosa-dosa kemarin dan yang lepas.
Semalam, sebaik sampai mau update ini blog, tapi saya terasa sedikit penat nhe di atas perjalanan dari Sabah--->LCCT--->Melaka. Alhamduilillah akhirnya saya sampai dibumi bertuah Melaka pada pagi semalam bersama seorang sahabat dari  Kota Kinabalu.

Ini kali saya copy paste cerita ayah tentang Hidangan Sang Isteri.
Joom enjoy baca! Semoga Allah redha :D

Alkisah sebuah hidangan isteri…

Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer. Ada satu malam, mak balik sangat kepenatan tapi masih perlu memasak untuk saya dan abah.

Mak hanya mampu masak ayam kunyit, sayur kailan ikan masin dan nasi. 3 hidangan itu diletakkan di meja makan di mana ayah duduk goyang kaki menunggu makan.

Ayah meminta diri untuk solat Maghrib dulu sebelum makan. Ketika itu saya mencuba hidangan mak. Alamak, ayam kuncit terlalu masin, kailan separuh masak dan nasi hanyit.

Namun saya diam.

Selepas Isyak, ayah menjamu makanan masakan mak. Sambil makan, ayah bertanya bagaimana sekolah hari ini.

Saya tidak berapa ingat apa jawapan saya.

Ketika makan, mak mohon maaf pada ayah atas masakannya. Tapi ayah menjawab, “Sangat sedap sayang. Abang suka semua hidangan ini.”

Malam itu, sebelum tidur, saya pergi bersalam dengan ayah yang masih di ruang tamu dan bertanya betul ke ayah suka masakan mak tadi yang saya sendiri terasa susah nak telan.

“Anakku, mak dah penat sepanjang hari kerja. Mak dah penat. Hidangan kurang enak tak melukakan Mie dan ayah tapi kata-kata kasar akan menghiris perasaan,” kata ayah.

Mendengar kata-kata ayah, saya tersentak.

Lalu saya masuk bilik untuk bersalam dengan mak dan bertanya…

“Mak rasa ayah tadi kata suka masakan mak hari ini, mak percaya ke?”

“Anakku. Itu tak penting. Yang penting ayah jaga hati mak dan selepas makan, ayah tolong mak cuci pinggang. Ayah kamu itu orang besar, tapi benda-benda kecil sebegini yang buat mak sentiasa rasa bahagia kerana terasa ayah betul-betul sayang kat mak,” jawab mak.

Itulah perkara yang berlaku ketika kecil dan saya mengingati sehingga hari ini.

Kini saya sudah berkahwin, anak sudah tiga – dan melihat kembali kenangan manis ayah dan emak, saya semakin memahami fikiran mereka pada masa itu.

Mak dan ayah dan tindak-tanduk mereka menunjukkan mereka menerima segala kelemahan antara satu-sama lain dan meraikan perbezaan tersebut supaya hubungan erat dan kukuh sentiasa berkekalan. Mereka meraikan segalanya antara mereka, dan berusaha bersama untuk memastikan pasangan mereka sentiasa gembira dan bahagia.

Hidup ini terlalu singkat untuk sebarang kekesalan. Sayangi mereka yang melayan kita dengan baik dan kasihanlah pada mereka yang tidak.

Sebuah tulisan untuk renungan.

Senyum.


dari ayat awal lagi buat saya tersenyum. "Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer. " al-sebab? mungkin yang mengenali saya sudah tahu. tapi bagi yang belum. I'm an engineer to be, InsyaAllah. And I love to cook! hehehe...mungkinkah nukilan ini akan dituliskan oleh anak-anak saya nanti? Wallahu a'lam :)
Cumanya dalam tulisan ayah nhe, agak terharu dengan layanan si suami ke atas isterinya. Memahami dan menjaga hati sang isteri yang dalam kepenatan.
Masih ada lagi ka suami yang begitu? Tepuk dada tanya iman. :)




sekian :)

Saturday, February 9, 2013

Pesan ayah (2)

Bismillah.
Assalamualaikum.
Meng'copy paste' hasil tangan orang lain sememangnya mudah dan cepat. hehehe.. copy paste jawapan kawan dalam exam....x elok (ish3...sambil geleng kepala). tapi copy paste yang ini insyaAllah bermanfaat dan semoga Allah Redha :)

Wahai anakku,
Bersyukurlah bilamana kamu dipilih oleh Allah berada dalam perjuangan bagi menegakkan agamaNya, sedang engkau bukanlah orang yang terbaik. Bersyukurlah kerana penggabungan ini. Lihatlah dikelilingmu, renungilah sahabat dan mereka yang bertungkus lumus siang malam bagi membantumu dalam perjuangan ini. Mereka sedia berkorban harta yang mereka miliki dari penat lelah seharian mencari rezki bagi memenangkan perjuangan ini.

Wahai anakku,
Janganlah engkau khianati perjuangan kerana engkau tidak akan selamat dari cercaan dan tohmahan manusia. kenanglah di saat mana seluruh orang- orang tuan menadah tangan setiap malam, merayu agar Allah memenangkan perjuangan ini. Engkau dirai bagai pengantin dan pahlawan. Mereka memandangmu dengan penuh kasih sayang, harapan dan keinginan agar engkau berjaya. Mereka sanggup memecahkan tabung bagi membantumu dikala kamu susah ketiadaan wang, ibu- ibu miskin sedia menanggalkan gelang bagi membantu perjuangan ini, sedang anak- anak muda sedia berjaga malam demi memenangkan perjuangan.,

Wahai anakku,
Aku ungkitkan semua ini kerana terkadang silauan dunia akan melupakan kamu dari hakikat hidup yang pernah kamu lalui. Bilamana bertukar kawan- kawan sekelilingmu dari orang kampung yang keras tapak tangan, berkematu dek kepayahan membanting tulang mencari sesuap nasi menanggung anak isteri dan perjuangan; mungkin kini engkau tidak lagi dilingkungi oleh mereka. Di saat engkau semakin kehilangan mereka dalam hidup dan masa depanmu, jangan sesekali kamu mengkhianati mereka. 

Wahai anakku, 
Perjuangan ini sangat panjang dan penuh dengan mehnah dan tribulasi. Aku sering menadah tangan berdoa agar Allah tidak menguji aku dengan sesuatu yang tidak mampu aku hadapi. Aku sering memohon keampunan Tuhanku agar dia sedia mengampuni dosaku yang banyak ini, dan menegakkan kakiku dalam perjuangan. Kerana tiada satu jaminan istiqamah dalam perjuangan ini melainkan rahmat Allah.

Wahai anakku,
Bilamana aku menasihatimu, bukanlah kerana aku tidak yakin kepadamu. Tetapi aku sekadar mengigatkan kamu kepada apa yang boleh melekakan kamu. Tentulah kamu ingat akan hadis Rasulullah S.A.W, maksudnya " apabila Allah ingin membinasakan seekor semut, maka Dia akan menumbuhkan sayapnya". Semut sangat bangga memperolehi sayap, dia rasa hebat boleh terbang keluar dari busut yang melindunginya berbulan- bulan namun bilama ia terbang sahaja keluar, maka ia terdedah kepada kemusnahan dan kebinasaan.

Wahai anaku,
Bersahabatlah dengan orang miskin, engkau akan bersyukur. Bersamalah dalam majlis ilmu, engkau akan mendapat suluhan cahaya petunjuk, bergaullah dengan para abid, engkau akan terpelihara amalanmu, berkawanlah dengan orang yang soleh, kamu akan terkena kebaikannya. Doalah kebaikan sesaorang yang membencimu, nescaya kamu mengecewakan syaitan yang ingin merosakkan pergaulanmu.

Wahai anakku,
Lebih banyak engkau bersangka baik kepada sahabatmu, lebih tenang jiwamu, lebih ikhlas pergaulanmu, dan akan bertambah rahmat Allah ke atas kamu. Namun bilamana menebal kebencianmu, akan pudar cahaya uhkwahmu, akan terserlah keburukanmu, dan syaitan akan gembira dengan tindakanmu.

Senyumlah kerana Allah menciptamu dengan kasihsayangNya.


sekian :)

Friday, February 8, 2013

Sayyidul Ayyam terakhir.

Bismillah. Assalamualaikum.

hari ini hari jumaat,
solat jumaat kewajipan umat,
tapi ada yang mengabaikan solat,
dimanakah akidah umat Muhammad?

Allahu Allah, kedengaran azan Zohor berkumandang di Masjid Darul Aman.
Sungguh. rindu bertandang. rindu dengan Masjid Darul Aman dan peristiwa-peristiwa yang pernah kami lalui bersama.
Salam dari bilal bersambut. Lalu berkumandang lagi azan untuk kedua kalinya.
Lalu khutbah dibacakan.
Valentine Day: Bukan Budaya kita.
tapi bukan teks khutbah yang ingin saya kongsikan.
Melainkan rasa yang dirasa saat menjejakkan kaki semula ke tanah bertuah ini, Sandakan.:)

Ada apa dengan Sandakan?
Ada Meatul Humairah la :D
heee..bukan.
ku lihat Sandakan, bandar kecil punya alam semulajadi yang ku kira masih terjaga pada lima tahun sebelumnya.
The Nature City, Sandakan. yeah. itu lah gelaran yang digalas oleh bandar kecil ini.
mati karan, masalah air itu perkara biasa untuk kami.
SEMULA JADI kan :p

Ku lihat kini, bandar kecil ini kian membangun.
Kian banyak bandar-bandar kecil menghiasi landskapnya.
Tapi yang ku lihat juga, sahsiah anak-anak mudanya masih tidak berubah.
Yang ku lihat juga, liau-liau nya sama hebat dengan anak mudanya.
perjudian menjadi hiburan.
kencing setan menjadi tegukan.
kelab-kelab malam menjadi kunjungan.

Astaghfirullah. sayu. sayu sekali.
perubahan tu ada. tapi yang ini. semakin teruk ku rasa.
apakan daya. masih berjuang di bumi bertuah Melaka.
kelak ku balik, pasakkan diri berbakti untuk Sabahku.

TAPI. di mana ada kebatilan. pasti ada yang HAQ sedia untuk meluruskan akidah-akidah umat bandar kecil ini.
Aku terharu. tersenyum kecil.
aku bisa melihat, anak muda bermain bola dengan menutup aurat. lengkap berseluar panjang dan baju lengan panjang. walau dia seorang sahaja dalam lima belas orang yang bermain, menutup aurat. itu sungguh menggamit perasaan. insyaAllah dari seorang akan ramai lah orang yang menutup aurat kelak.

Alhamdulillah sekarang punya NGO-NGO yang giat menebar dakwah dan cuba memberi kefahaman yang sebenar di bandar kecil ini.
Semoga kalian dipermudah. ganjaran jannah menanti anda!

Jika dulu, aku selalu mempersoalkan.
Mana anak muda yang menuntut ilmu agama?
Mana dia santri dan santriwati dari sekolah pondok agama?
Mana dia arkitek-arkitek yang di mengaku beragama?
Mana dia sang doktor yang belajar luar negara?
huh. keluhan kecil.

lalu teguran kecil menyapa.
mungkin mereka belum siap bersama masyarakat.
mungkin mereka belum ada kekuatan untuk bersama menegur kezaliman.
mungkin mereka belum ada kesedaran yang masyarakat bandar kecil ini perlu di Islahkan.

lalu aku.melihat diriku semula.
apa yang ku sudah buat untuk mereka?
apa yang sudah ku gunakan umur ku yang ada?
apa yang ku luangkan pada masa ku yang lapang?
tepuk dada tanya iman.

jika di Melaka sana, ku bisa lihat anak mudanya menjaga waktu solatnya.
wanitanya bisa menutup kepala walau bukan menutup aurat dengan sempurnyanya.
jika dibandingkan sini dan sana dari sudut kefahaman.
memang di bandar kecilku ini ramai lagi yang tidak faham.

dan hari ini Sayyidul Ayyam ku pertama dan terakhir di bumi Sandakan untuk cuti semester kali ini.
salam ukhwah sekencang dakwah.

sekian :)


Thursday, February 7, 2013

Cerita ayah (1)

Bismillah.
salam alaik. diatas keterbatasan waktu dan tenaga. ini kali baru boleh update lagi  ini blog.
cerita ayah ini adalah di'copy paste' dari FB ayah yang saya maksudkan dipost sebelum ini.
yang nhe na...
http://suarasameatul.blogspot.com/2013/02/pesanan-ayah-1.html

jadinya. ini kali saya mengambil cerita yang saya pun baru pestime membaca dan mengetahuinya.
selamat enjoy membaca!
Semoga Allah Redha. Allhumma amin :)

Alkisah seorang pakar mengumpat

Shaharul seorang yang suka berkata-kata mengenai orang lain, di belakang orang lain.

Perkara yang ditumpukannya selalunya negatif.

Satu hari, beliau bertemu dengan Ustaz Kassim di sebuah warong.

Sebaik sahaja duduk, Shaharul mula berkata-kata mengenai jirannya, bosnya, isterinya dan juga sahabat-sahabatnya.

Ketika merungut dan bercakap buruk mengenai bosnya, Shaharul bertambah geram… semakin dicerita bagaimana bosnya tidak adil, semakin geram nada Shaharul.

Ustaz Kassim yang memerhatikan gelagat Shaharul bertanya:

“Apakah anta berasa gembira bila berkata buruk mengenai bos anta?” tanya Ustaz Kassim.

“Makin geram makin marah adalah – tapi boleh lepas geram,” kata Shaharul.

“Lepas geram, maksudnya lepas ini, tak berkata lagi mengenai bos anta?” tanya Ustaz Kassim.

“Tak… mengapa ustaz?” tanya Shaharul.

“Anta tengah meracun diri sendiri, tapi anta tak sedar,” kata Ustaz Kassim.

Shaharul terdiam. “Aku tengah meracun sendiri?” bisik dia di hati. “Bagaimana tu ustaz?”

“Selain bernafas tanpa sedar, tahukah anta bahawa ada lagi satu aktiviti badan yang kita lakukan tanpa sedar tetapi kita merasainya,” tanya Ustaz Kassim.

Shaharul menggelengkan kepala.

“Iaitu menelan air liur. Tapi pernahkah terfikir, apakah fungsi air liur yang dicipta Allah selain yang kita pelajari untuk menghadamkan makanan?” tanya Ustaz Kassim lagi.

Shaharul berfikir sejenak… “Payah betul soalan ustaz. Mohon pencerahan.”

“Air liur adalah salah satu makhluk Allah yang sentiasa keluar dari rongga tanpa disedari oleh manusia. Ia terdiri dari pelbagai bentuk molekul yang akan berubah sebagaimana air lain. Bilamana kebaikan yang diterima, didengar, dilihat, dibaca atau disentuh,maka molekul air akan berubah membentuk nilai yang baik, demikian sebaliknya.

Maka setiap orang sebenarnya membentuk perlakuan berdasarkan air liur yang ditelannya,” terang Ustaz Kassim.

“Jadi maksudnya….?” Kata Shaharul yang semakin berminat.

“Sedarkah kita bahawa apabila kita melihat benda lazat, kita menelan air liur, apabila kita bercakap kita menelan air liur, apabila kita mendengar sesuatu dengan khusyuk, kita menelan air liur, ketika kita mengumpat, kita menelan air liur dan pelbagai aktiviti lain, termasuk ketika anta (yang membaca) mendengar penjelasan ana ini? Dah berapa kali telan air liur sejak ana mula bercakap?” tanya Ustaz Kassim.

“Tak perasan pula. Rasanya banyak. Masa ustaz cakap, air liur terasa banyak terhasil… hmmm… mengapa ya?” tanya Shaharul lagi.

“Mengapakah Allah membuatkan manusia sedemikian? Apa fungsi air liur sebenarnya?
Ungkapan bahawa 'air liur penjaga kehidupan manusia' sememangnya ada asas. Apabila kita makan, air liurlah menjadi benteng pertama badan manusia.

Apabila kita membaca al-Quran, bercakap benda baik, melihat benda baik, mendengar benda yang baik dan melakukan benda yang baik - air liur berubah menjadi bentuk yang baik, dan apabila ditelan tanpa disedari, nescaya perasaan dan emosi kita terus berubah menjadi riang, yakin dan seronok.

Renungkanlah mengapa apabila kita melakukan kebaikan, badan kita berasa riang dan seronok? Bagaimana pula ketika kita melakukan dosa? Adakah kita berasa seronok selepas itu atau gusar?

Ramai yang tidak sedar, bahawa air liur yang ditelan secara tidak sedar tersebut juga mempunyai peranan yang penting untuk menentukan emosi dan pemikiran kita,” terang Ustaz Kassim.

Shaharul terpegun… “Jadi maksudnya kalau kita berkata tidak baik, maka emosi kita tak akan baik?” tanya beliau.

“Ya. Setiap kali kita mengumpat, kita akan melahirkan rasa yang lebih buruk sangka pada seseorang. Bukan sahaja orang yang mengumpat, tapi orang yang mendengar umpatan tersebut pun terkena. Ini kerana semasa mengumpat, molekul air liur kita berubah bentuk ke nilai yang tak baik, dan makin kita mengumpat, makin banyak air liur jenis ini ditelan.

Begitu juga, dengan orang yang mendengar. Makin mendengar, makin khusyuk pada umpatan, makin banyak air liur jenis yang tidak baik terhasil, dan ditelan tanpa disedari. Sekiranya orang yang mendengar menyampuk dan sertai sama perbualan tersebut, maka lebih teruklah air liur yang ditelannya.

Akhirnya, orang yang mengumpat telah menyebarkan racun buruk sangka pada seseorang kepada orang lain kerana air liur yang ditelan tersebut,” tambah Ustaz Kassim lagi.

“Jadi sebab itu, ustaz hentikan perbualan ana tadi? Ustaz biarkan ana bercakap tanpa menyampuk?” tanya Shaharul.

“(Gelak dan senyum)… ya tak ya… petuanya mudah kalau tak nak kena air liur beracun - jauhilah mengumpat, dan jauhilah orang yang mengumpat. Perisai untuk menjauhi mengumpat, ialah dengan senyuman dan jangan sampuk perbualan orang yang sedang mengumpat,” kata Ustaz Kassim.

“Hebat ustaz… mana ustaz dapat teori ini?” tanya Shaharul…

“Buku Senyumlah tulisan seorang sahabat karib,” jawab Ustaz Kassim.

Senyum.



ini molekul air yang dibacakan ayat-ayat Al-Quran.
santik kan?
santik penciptaan-Nya
Allahuakhbar :)

sekian :)

Monday, February 4, 2013

untuk diri

Bismillah. Assalamuaalikum. 

huhu. lama x sebut perkataan kesejahteraan ini dengan lengkap. nah, santapan petang-petang.
Hasil dari copy pasta! let's enjoy reading! :)


5 Pesanan Buat Mu Wahai DIRI

1. Jika engkau bertemu dengan orang yang LEBIH PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENIMBA ILMU.

2. Jika engkau bertemu dengan orang yang SAMA PANDAI, itulah waktu untuk engkau BERKONGSI ILMU.

3. Jika engkau bertemu dengan orang yang KURANG PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENYAMPAIKAN ILMU.

4. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA AKHIRAT, itulah waktu engkau TUMPANG SEKAKI.

5. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA DUNIAWI, itulah waktu untuk engkau DIAM & BERLALU PERGI....

Sesungguhnya cinta sesama Muslim ittu padu kerana ~Cinta Kita Kerana Allah~.





Hikayat Saudagar Manisan dan peniaga Papadom

Bismillah, salam alaik.
Inikalilah jugak. Saya berusaha meng'copy paste' yang panjang berjela nhe. memang panjang. for those yang alergi dengan text panjang gini, lebih baik tutup ini belog. hahaha..weh. at least baca bha. dah buka kan. paksa rela di situ ya :)


Terkesan.

Seorang jejaka melamar seorang gadis dalam keadaan dia serba kekurangan. Si gadis menerima lalu mereka memulakan kehidupan serba sederhana. 

Si jejaka masih baru dalam perniagaan.Setiap hari dia mengayuh basikal sambil menjual manisan sambil si isteri membonceng di belakang. Walau terpaksa berhujan , si isteri masih setia membonceng di belakang basikal.

Masa terus berlalu. Jejaka itu kini sudah mampu memiliki motosikal untuk keluar berniaga. Si isteri masih setia menemani si suami berniaga. Perniagaan berkembang dan akhirnya mereka mempunyai sebuah lori. Masih seperti dahulu, si isteri masih rajin menemani suami membanting tulang, berniaga manisan. Bezanya , kini mereka mempunyai seorang anak gadis. Dengan lori sebuah itulah, mereka berniaga dan menghantar anak perempuan mereka ketika sakit.

Berkat usaha dan kesabaran, kini mereka mempunyai kedai sendiri. Si anak gadis rajin seperti ibunya. Selepas sekolah terus ke kedai membantu ibu bapanya. Tidak janggal , tidak kekok mahupun malu untuk membantu kerana sejak kecil dia berada bersama ibu bapanya, mengulang kaji sambil melihat ibu bapanya berniaga.

Disebuah kehidupan seorang jejaka lain, berlainan pula kisah hidupnya.

Jejaka ini pada asalnya, punya si isteri yang memahami, keluarga yang bahagia. Dia bekerja keras, dan mahukan yang terbaik buat isterinya. Isterinya diminta hanya tinggal di rumah,menjaga anak tunggal mereka. Hari demi hari, perniagaan semakin berkembang, kehidupan semakin senang, namun si suami tidak sedar dia makin kehilangan sebuah kegembiraan. Si isteri yang dahulunya susah senang bersama, mulai menjauh dek kerana kesepian. Si anak yang ditatang bagai minyak yang penuh, mulai memberontak lagak si anak manja. Hampa si bapa. Niatnya hanya satu, keluarganya hidup senang. Namun, kelihatannya kehidupan ia semakin porak peranda tatkala kejayaan mulai dikecepai.

Manakah silapnya?Apakah beza jejaka pertama dan kedua? Mereka berdua bermula sama, seorang jejaka yang hidup susah yang cuba mengubah kehidupan kepada yang lebih baik. Namun mengapa akhirnya begitu jauh berbeza?

Kisah jejaka pertama, kisah yang dipetik dari iklan pendek. Kisah sebuah keluarga bangsa Cina yang tekun memperbaiki hidup. Walau sekadar iklan, ia adalah realiti. Realiti, di mana-mana perusahaan kedai Cina, terlihat kelibat si anak tekun menelaah di meja, sambil si ibu atau bapa berniagan di kaunter. Kadangkala si anak turut membantu. Hasilnya, anak tidak pernah rasa terpinggir apabila ibu bapa semakin sibuk dengan perniagaan, malahan mereka lebih-lebih lagi membantu.

Memetik kisah lelaki kedua, itulah realiti orang kita melalui filem Papadom. Anak dan isteri di rumah, ayah di tempat perniagaan. Alasan biasa si isteri dibiarkan sendiri di rumah, bagi menjaga anak. Sayang isteri, perlu duduk kerja di rumah sahaja.Apabila si ayah sibuk berkerja , si anak dan isteri di rumah mula rasa terpinggir, kekosongan. Tidak mampu memahami mahupun berkongsi kegembiraan si ayah yang mampu mengembangkan perniagaan mahupun kesusahan ayah seharian bekerja. Begitu juga si ayah, hanya terfikir si isteri dan anak cukup makan pakai, tapi matanya, dan mata hatinya gagal melihat kesepian di hati keluarganya. Lalu lahirlah keluarga yang pecah belah , si anak manja yang hanya tahu memberontak.

Lalu, marilah kita berubah. Andai sayang, bentuk dan libatkanlah mereka dalam kehidupan kita. Moga mereka lebih memahami dan akhirnya menjadi perintis gerak kerja kita.

-Nukilan ini sekadar kita refleksi pada diri kita bersama. Yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan. -


Kan. Alhamdulillah dibesarkan dalam keluarga yang berkebun buah dan berniaga makanan. Al-Hasilnya, jadi kuat makan. hehe. Bukan itu point utama, pointnya..anak-anak jangan dipinggirkan. Biarlah bersusah-susah dulu bersenang-senang kemudian bersama. Kan. Jika anak ditatang bagai minyak yang penuh, kelak bila ditimpa kesusaha dia akan melatah. hueee. Alhamdulillah lagi :)




ini Bos Besar Gerai Ummi bersama anak dan cucunya :)

sekian :)

Sunday, February 3, 2013

Kepadamu Allah


Bismillah.
Salam alaik.
Kali nhe post lirik lagu "Padamu kekasih" yang ditukarkan kepada "Padamu Allah".
This song so hurt touching. Tadi tengok di astro oasis, dengar jak starting lagu nhe, terus jadi sebak nhe. Terus saya pi youtube, terus saya cari ini lagu, terus saya post di FB, terus saya mau share lirik dia sini. hehehehehe.
Dalam berhehehuhuhaha. Ingat, andai saja kita tahu kematian tu bagaimana nescaya tiada lagi huhuhaha menitip di bibir manis kita.
kan. Huh. saya yang banyak berhuhuhahahehe. Astaghfirullah :(


KepadaMu Allah
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati
Bersama amali

KepadaMu Allah
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerimaku kembali
Atau harus menghitung lagi
Segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi
Tanpa harga diri

Hanya padaMu Allah
Aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemputku lena beradu

KepadaMu Allah
Aku serahkan
Jiwa dan raga
Jua segalanya
Apakah Kau akan menerima penyerahan ini
Apakah Kau akan menerimaku
Dalam keadaan begini



ini bukan berus tandas -_-

Beruntung orang-orang yang bisa menghayati lagu ini dengan sepenuh penghayatan.
Insaflah diri,
bukan selamanya kita akan begini.
pasti boleh berubah bila kita percaya dengan kemampuan dan yakin akan kudrat yang Allah beri.
Lahawlaa walaa quwwata illa billah.

sekian :)

Si adik

Bismillah,
Salam alaik, Hello, Swadikap kampung kap ikan siakap.
Baru jak settle baca pesanan ulama tu(haha...post baru baca..apalaaa) :)

Jadi di sini, ingin saya mengusulkan satu idea, Si adik. 
Sebabnya saya adik di kalangan anda-anda.
Tapi kadang-kadang saya jadi kakak untuk merek-mereka. 
heh. untuk siapa yang terasa. :)

Moh le kite menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda ♥

Status FB saya barusan yang saya copy dari ucapan pesanan ulama Syeikh Ahmad Yassin.
kan, dalam dunia yang fana nhe kita nda hidup sendirian.
Kita punya bapa, mama, abang, kakak dan adik.
Lain lagi sepupu sepapat, kawan karib dan semua la bha yang disekeliling kita.

WE CANNOT LIVE ALONE, NEVER. nehi-nehi.

 “Sesungguhnya orang Mukmin itu bersaudara” (Surah Al-Hujurat : Ayat 10)


Kita bersaudara kawan :)

Kawan moh le kite menghormati orang yang lebih tua.
Walau diri selaku yang adik, selalu saja disuruh itu ini.
Tapi kawan, kita kena buat untuk menggembirakan hati mereka.
Ndak kesah la kita penat macam mana, stress macam mana.
Hmmm..senang cakap tapi buatnya dalam keadaan terpaksa jugak.
Heee..ikhlaskan diri ya. chayok2!

Kawan moh le kite menyayangi orang yang lebih muda.
Walau ditarik tudung, walau diinjak kaki, walau diteriak.
Haha. lucu.
Tapi tetap kena sayang dorang kawan.
Sebabnya kawan, fasa dorang kena ada yang menyayangi.
Kena ada yang beri perhatian.

Kawan, bila kita menghormati kita dihormati.
bila kita menyayangi, kita disayangi.

Sayang kamurang kerana Allah :)


The Powerpuff Girl is here! 
 Syuhadah & Sabrina 
^^v

sekian :)